NMG@PRAKTIKA: Lana Stojićević // Strukture prikrivanja

OTVORENJE IZLOŽBE: četvrtak, 13. ožujka 2017. u 20 h

TRAJANJE IZLOŽBE: 13. – 20.ožujka 2017.

RAZGOVOR S UMJETNICOM: 20. ožujka 2017. u 18 h

 

Izložba je otvorena svakim radnim danom 17-20 h

 

Izložba @ Galerija MKC Split

Razgovor @ Galerija PRAKTIKA

Dom mladih

Ulica slobode 28

Split

 

 

O RADU

 

Geslo američke tvrtke za prikrivanje raznih električnih instalacija na zgradama, uključujući mobilne i radio antene je ”go unnoticed (prođi neopaženo)” čime smo izazvani postaviti pitanje – što ako nije riječ samo o estetskom poboljšanju već o potencijalnim skrivenim opasnostima? Tko i zašto prolazi neopaženo i kako nas zavaravaju te konstrukcije lažnih fasada? Ugrožava li to i naš privatan prostor? Sličnim pitanjima bavi se umjetnica Lana Stojićević u svom projektu ”Strukture prikrivanja” prikazujući nam suvremena Potemkinova sela – arhitektonske kulise koje manipuliraju istinom, a na koje je naišla u Hrvatskoj. Dva su primjera koje umjetnica posebno ističe kao apsudne primjere snalaženja – dimnjaci bez dima i krovovi bez kuća. Dimnjaci s jedne strane skrivaju ono što je unutar njih, a krovovi prikrivaju nepostojanje kuća, ono što bi trebalo biti ispod njih, a zapravo je prazan prostor. Ovakvi dimnjaci i krovovi lišeni su svoje izvorne svrhovitosti i ne nalaze se u realnom i očekivanom odnosu. Povlačeći paralelu između američkog i hrvatskog načina prikrivanja razlika nije u samoj upitnosti misli vodilje (prikrivanje) te slobode pojedinca da svjesno obmanjuje javnost već u različitoj izvedbi tog privida. Za Hrvatsku izvedbu tako geslo ”prođi neopaženo” ostavlja upravo suprotan dojam i na granici s komičnim zove nas na detaljniju analizu tih manipulativnih prikaza.

 

Kako bi nam što bolje prikazala problematiku istraženih lokacija umjetnica se poslužila pomalo scenografskim pristupom, koristeći kombinaciju fotografija, maketa, zvuka i videa. Komičnost i razotkrivanje problema ostvaruje manipulativnošću prikaza koristeći različite materijale koji mijenjaju funkciju i izgled stvarnih elemenata (npr. printani dimnjak ili odnos 2D – 3D elemenata) i promjenama očišta koje joj omogućavaju igranje sa svjetlom i sjenom u odnosu na makete te promjene odnosa iznad – ispod, puno – prazno, skriveno – otkriveno, postojeće – nepostojeće u odnosu maketa, videa i zvuka (npr. plošni krov na tlu i konstrukcija krova na šipkama). Na ovoj izložbi ne vidimo savršeno prikrivene antene vodećih mobilnih tvrtki (koje slove kao jedne od opasnijih po jačini zračenja) već gotovo improvizirane, bojom, veličinom i materijalom neusklađene reprezentacije dimnjaka. Dim kojeg lažni dimnjak ne može ispustiti prikazan je samo na videu, a u kombinaciji sa zvučnim signalom nalik smetnjama, jedinom asocijacijom na antene, stvara se još nadrealniji moment tog već lažnog prikaza. Mnogo takvih antena postavljeno je ilegalno, a još je veći apsurd da su nerijetko postavljene i na ilegalno izgrađenim kućama. Primjer ”naopako izgrađenih kuća” umjetnica prikazuje maketom kojoj je dovršen samo krov, a nepostojanje fasade otkrivamo promjenom očišta i uočavanjem sjena prazne metalne konstrukcije ispod krova. ”Graditi kuću od krova” u hrvatskom kontekstu dobilo je potpuno novo značenje jer je riječ o simulaciji izgradnje nepostojećih kuća privatnih investitora kako bi se izmanipulirao zakon o legalizaciji. Naime, 2011. godine bila je potrebna samo zračna snimka kao dokaz za pokretanje postupka legalizacije. Postavljanjem krovova na prazne metalne konstrukcije zračni prikaz prostora dovoljno se promijenio kako bi se mogao pokrenuti navedeni postupak koji nije ništa drugo doli pokušaj prevare.

 

Na žalost ni u jednom slučaju nije riječ o nevinom poigravanju i ljudskoj ludosti već se pokazalo kako je riječ isključivo o neutaživoj gladi pojedinaca za novcem. Ne možemo se ne upitati imaju li ljudi previše slobode u definiranju vlastitih pravila izgradnje ili je riječ o cijelom nizu aktera u prekršaju, od vlasnika, graditelja, vlasti i uprave. Tako se na ovoj izložbi nalaze i različiti prikazi fasada s naglaskom na već općeprihvaćen izgled novog stila dalmatinske gradnje tj. kombinacije neobrađene cigle i PVC prozora. Umjetnica je prikazuje i maketom koja više nalikuje na dječji dvorac koji zove na igru nego na ozbiljnu građevinu. Kao posljednji primjer apsurdnosti ovakve gradnje umjetnica nam nudi papirnatu igračku isprintanog dimnjaka koju možemo sastaviti sami.

 

Lana svojim radovima nudi svježe promišljanje o navedenim problemima i kroz različite medije naglašava tragikomičnost situacije te nam nudi detaljan uvid u manipulacije istinama u urbanom prostoru. Ono što ostaje na posjetiteljima izložbe jest da na drugačiji način počnu promišljati o prostoru koji ih okružuje.

 

 

O AUTORICI

 

Lana Stojićević (Šibenik, 1989.) diplomirala je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu na kojoj od 2015. radi kao stručna suradnica. Realizirala je nekoliko samostalnih (Galerija SC, Galerija umjetnina Split, Galerija Kranjčar…) i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama (THTnagrada@MSU.hr, New East Photo Prize, Slavonski biennale, Tvoja zemlja ne postoji, Almissa Open Art festival, Erste fragmenti, Young Contemporary Photography: Different Worlds, Splitski salon, Salon mladih…). Dobitnica je Metro Imaging Mentorship Award (Calvert 22 Foundation, London), godišnje nagrade HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika, druge nagrade izložbe Young Contemporary Photography: Different Worlds (Galerija Photon, Ljubljana), nagrade Erste Grand Prix, Rektorove i Dekanove nagrade te prve nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Bila je nominirana za New East Photo Prize, HT nagradu i Nagradu Radoslav Putar.

 

 

KUSTOSICA: Tina Vukasović Đaković
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Lana Beović, Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković
PRIJEVOD, LEKTURA I KOREKTURA: Lana Beović
DIZAJN: Nikola Križanac
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić
PROGRAM NMG@PRAKTIKA PODRŽAVAJU: Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija
MAVENU PODRŽAVAJU: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: MKC, KUM, Goran Radošević, Hrvoje Pelicarić

 

FB event: http://www.facebook.com/events/280776255698245/

 

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=75933

http://www.kulturpunkt.hr/content/suvremena-potemkinova-sela

https://vizkultura.hr/strukture-prikrivanja/

http://www.wherevent.com/detail/Mavena-NMGPRAKTIKA-Lana-Stojicevic-Strukture-prikrivanja

pdm.hr/go-unnoticed/