NMG@PRAKTIKA: Katrin Novaković // Right Now

OTVARANJE: četvrtak, 24. rujna 2020. u 20:00
TRAJANJE: 24. rujna – 1. listopada od 20:30 do 22h
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA
Dom mladih Split, Ulica slobode 28

Radno vrijeme: radnim danom od 20 do 22 h u Galeriji kluba Kocka do 1. listopada 2020.


 

O AUTORICI:

Katrin Novaković (1989, Stuttgart) diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i videote magistrirala Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stručnu praksu je odradila u studiu za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Sa svojim studentskim filmovima osvaja nekoliko nagrada, u distribuciji Bonobo studia i Zagreb filma. Radila je u studiu 3D2D Animatori i povremeno za Hrvatsku radioteleviziju. Godine 2018. članica je žirija na Europskom Festivalu Animiranog Filma Balkanima u Beogradu. Na Baltic trail rezidenciji u Latviji u sklopu EU projekta Future DiverCities počinje se baviti i vizualnim performansom. Godine 2020. je u selekcijskoj komisiji studentskih filmova za Animafest Zagreb.


 

O RADU:

“Love me and love me right now”, but beware of who’s watching! / „Voli me i voli me upravo sad“, ali pazi tko gleda!

Right Now je glazbeni spot napravljen kombinacijom stop motion animacije i video snimaka za bend ABOP (After je Bolji Od Partija). Za izradu spota napravljene su scenografije i objekti koji putuju kroz razne dimenzije i svjetove. Stop motion animacija je tehnika u kojoj su nepokretni objekti fizički manipulirani u minimalnim razmacima između individualnih fotografija. Zbog tromosti oka, pri projekciji tih fotografija dobiva se privid pokreta. Pretapanjem video snimaka plesa i oživjelih objekata stvara se odnos između vremena, prostora i pokreta, preispitujući svjesnost ljudske percepcije.

Katrin Novaković jedna je od najzanimljivih mladih animatorica, koja svakom svom projektu pristupa interdisciplinarno i igra se pretapanjem i kolaboracijom različitih medija, od videa i video performasa, koreografije, skulpture i animacije, te je video spot koji predstavljamo rezultat umjetničkog istraživanja u različitim novim medijima. Uz to, Katrin sama radi instalacije i skulpture za potrebe svojih video radova, koje onda snima i animira, te tako na neki način predmetima “udahnjuje život”, daje karakterne osobine i vodi ih kroz odnos vrijeme – prostor u uvijek izmišljenim ili izmaštanim dimenzijama. Ovaj video spot tako predstavlja umjetnički rad suradnje benda i umjetnice, uz suradnju mnogih mladih stručnjaka iz različitih disciplina, a na izložbi će, osim samog rezultata, odnosno video spota, biti prikazani i objekti korišteni u procesu izrade te „making of“ video.

Katrin Novaković ovim je projektom pokazala širinu vlastitih umjetničkih interesa i mogućnosti kombiniranja istih, te uspješnu suradnju umjetnika raznih disciplina na zajedničkom projektu, a rad je prepoznao i prestižni berlinski međunarodni festival Berlin Music Video Awards, koji ga je 2019. godine uvrstio u svoju selekciju najboljih prošlogodišnjih spotova iz cijelog svijeta.


 

ZASLUGE:

Režija / animacija / dizajn / izrada modela / scenografija / svjetlo / kamera / montaža): Katrin Novaković
Glazba: ABOP
Produkcija / mix / master: Petar Dundov
Plesačica: Petra Valentić
Kamera / Korekcija boja: Igor Dropuljić
Svjetlo: Andrija Santro, Katrin Novaković
Usne: Martina Miholić
Zahvale: Andrija Santro, Alma Ćakić, Anja Knezić, Zvonimir Ante Stamać, AKC Attack, Bogumil Kulaga, Buga Cvjetanović, Erol Zejnilović, Goran Goldin, Igor Dropuljić, Iva Kovačević,
Kata Gugić, Kristina Marić, Matea Kovač, Martin Peranović, Matija Santro, Mirna Santro, Tea Pavić, BTY


 

AUTORICA: Katrin Novaković

KUSTOSICA: Natasha Kadin

KUSTOSICE PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković

DIZAJN: Nikola Križanac

POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić

PRIJEVOD: Katarina Duplančić

DONATORI: Ministarstvo kulture RH, Grad Split

MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

ZAHVALE: KUM, PDM, MKC


 

Facebook event

http://pdm.hr/otvaranje-izlozbe-katrin-novakovic-u-galeriji-kluba-kocka/
http://www.split.com.hr/novosti/kultura/izlozba-katrin-novakovic-right-now-u-galeriji-kluba-kocka
https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=99836