NMG@PRAKTIKA: Ivana Tkalčić // Why am I seeing this post?

OTVARANJE: četvrtak, 28. siječnja 2021. u 20:00
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA
Dom mladih Split, Ulica slobode 28

Izložba je otvorena do petka, 5. veljače, a pogledati je možete pozivom na broj 0955627223

Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.


 

O RADU:

Četiri videa Ivane Tkalčić sastoje se od velike količine sadržaja pronađenih materijala tako da se svakim novim gledanjem otkrivaju novi slojevi. Dati smisao i povezati nasumično odabrana videa moguće je donekle u kontekstu minuciozne preciznosti autorice u njihovoj sinkronizaciji. Videa komuniciraju jedan s drugim. Programirani su da odlučuju hoće li ignorirati ili odgovoriti na međusobno podijeljenu informaciju neovisno o promatraču. Promatrač je u ovom slučaju poput uljeza kojem točna informacija/istina bježi pred očima. Pojam stvarnosti i sigurnost u ispravnost čitanja poruke potpuno je anuliran. Svaki video se povremeno prelijeva u neki drugi ostvarujući komunikaciju ili namećući mišljenje. Djeluju povezani, ali ne objašnjavaju, ne govore o autorici ni o korisnicima, nisu dio cjelovitog sadržaja, izgledaju poput dogovorenog kaosa koji nudi više pitanja nego odgovora. Što vidimo kada gledamo? Što je stvarno? (1)

Nekoliko dana nakon što smo Ivana i ja razgovarale o izložbi putem online aplikacije te nakon što sam pretraživala ključne podatke vezane uz njezin rad (2), na stranici Novosti mog Facebook računa, zahvaljujući algoritmima, među predloženim člancima iskače vijest. Naslov The Guy Who Built The World Wide Web Is Building A ‘New Internet’, Where You Control Your Data (3) odmah mi je ukrao pogled i naveo me na razmišljanje koliko su stvari krenule po krivu kada ni Tim Berners – Lee, otac Interneta, nije zadovoljan načinom sakupljanja podataka te želi dominirati novom verzijom wild and free Interneta. Je li Novi Internet rješenje za povratak kontrole nad našim podacima i nad onim što vidimo?

Ono što vidimo, čujemo i doživimo može se preoblikovati ovisno o dostupnosti informacija i tehnologija što utječe na novo ljudsko stanje, svijest i percepciju. Postoji li naša stvarnost ili svatko od nas živi u svom vlastitom balonu tzv. bubble vision-u u ugodnoj iluziji? Izuzimanjem iz stvarnosti ulazimo u svijet virtualne stvarnosti u kojem smo u centru, okruženi bilo kojom lokacijom ili informacijom koja je ispred nas postavljena za naše dobro ili za naše interese. Naše ja u tom svijetu nije stvarno, izolirani smo i gledamo u nešto što je konstruirano i programirano, pretpostavljajući da je to što vidimo koherentno i ekvivalentno stvarnosti. Problem takvog pogleda je u tome što se nalazimo u intelektualnoj izolaciji, u tzv.  paralelnom informacijskom svemiru, koji se hrani samim sobom. Kao rezultat izoliramo se u vlastite kulturne i/ili ideološke balone. Informacije i slike kojima smo okruženi postaju dio naše percepcije svijeta, naše točke gledišta, razumijevanja stvarnosti – temelj za razmišljanje i djelovanje. U personaliziranom obraćanju korisnicima velike digitalne platforme koriste probrane riječi: kontrola, iskustvo, akcija, interesi, ugoda, omogućavanje, interakcija, popularnost, odabir, spajanje, a kojima u suštini maskiraju dozvole za praćenje, pohranu podataka i kontrolu nad odabranim sadržajem. Živimo u svijetu prividne kontrole sadržaja koji nam je dostupan i naš utjecaj na slike i informacije koje će nam biti vidljive je minimalan, a granica između online i offline života je nestala. Je li svrha čovjeka u novom digitalnom dobu da bude samo dijelom statistike i izvorom podataka? Na dan završavanja teksta za izložbu algoritmi na mojim Facebook Novostima u rubrici Također bi Vam se moglo svidjeti izbacuju stranicu s prigodnim člankom sljedećeg naslova: After You Die, Microsoft Wants to Resurrect You as a Chatbot. (4) Kakva bi to nova verzija mene bila i želim li uopće postojati na takav način? Mislim da je preporuka bila namijenjena nekom drugom. Ako nam i nije jasno ili smo zabrinuti za potencijalnu zloupotrebu osobnih podataka uvijek se možemo osloniti na odgovore Službe za česta pitanja koja će nas umiriti: Zašto vidite ovu objavu? Jer počevši od danas imat ćete još više informacija i kontrole nad svojim iskustvom kako bi bolje razumjeli i lakše kontrolirali ono što vidite. (5)


 

(1) Mitchell, W.J.T. (2005) What Do Pictures Want?, University Of Chicago Press, Chicago:

Slike su oduvijek bile s nama, uključujući sliku svijeta. U različitim razdobljima i na različitim mjestima postojale su različite slike svijeta. One mogu promijeniti percepciju preokrećući logično, zamagljivanjem razlike između stvarnosti i reprodukcije. Prirodno vjerujemo u njihovo postojanje, no one samo naizgled podsjećaju na stvari, događaje i osobe.

(5) Vaše Novosti su uvijek personalizirane za vas – i počevši od danas imat ćete i još i više informacija i kontrole nad svojim iskustvom. Predstavljamo vam ‘’Zašto vidim ovu objavu’’ kako bi vam pomogli da bolje razumijete i lakše kontrolirate što vidite od svojih prijatelja, Stranica ili Grupa u vašim Novostima. (Facebook)

 


 

O AUTORICI:

Ivana Tkalčić (1987.) suvremena je multimedijalna umjetnica. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine, nakon čega je upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je završila preddiplomski studij. Edukaciju nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Munichu, Njemačkoj, a potom i stiče magistarsku titulu na ALU Zagreb 2016. godine. Sudjelovala je na više samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi te brojnim grupnim izložbama u svijetu.

Dobitnica je više nagrada: Erste fragmenti 12, Austrija; Rektorove nagrade za najbolje studente, Zagreb; RCAA – young European art award, Austrija te HPB Grand Prix award na 35. Salonu mladih, Zagreb. Sudjelovala je na više rezidencija u Zagrebu, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Norveškoj Austriji i Grčkoj. Rad Why am I seeing this post? rezultat je umjetničkog istraživanja provedenog u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije u Ispri.


 

IMPRESSUM

AUTORICA: Ivana Tkalčić
KUSTOSICA: Tina Vukasović Đaković
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković, Vedran Perkov
DIZAJN / DESIGN: Nikola Križanac
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, PDM, MKC


 

http://pdm.hr/nmgpraktika_ivana-tkalcic-why-am-i-seeing-this-post-otvaranje-izlozbe-u-splitu/

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=102122

https://www.kulturpunkt.hr/content/o-zaigranosti-i-ozbiljnosti-tehnologije