NMG@PRAKTIKA: Dajana Džafo // Prirodni okoliš

OTVARANJE: četvrtak, 12. prosinca 2019. u 20:00 h

TRAJANJE: 12. prosinca – 18. prosinca od 20 do 22h
NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA
Dom mladih Split, Ulica slobode 28


 

Iznimna je radost i čast imati priliku pratiti nečiji umjetnički razvoj dugi niz godina, usudila bih se reći od samih početaka stvaralaštva, a potom i pisati predgovor za jednu od prvih samostalnih izložbi, pogotovo kada je taj isti razvoj utjecao na vlastito poimanje umjetnosti i utabao put za djelovanje kojim se i sam danas baviš. Dajana je moja bliska prijateljica posljednih više od petnaest godina. Ako uzmemo u obzir da se ja ovom strukom profesionalno bavim tek zadnjih nekoliko godina, razumjet ćete emotivni značaj ove suradnje.
Dajana Džafo je umjetnica koja se izražava u mediju grafike. Grafika kao umjetnička disciplina zaintrigirala ju je tokom studija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Ova iznimno kompleksna i zahtjevna vještina iziskuje mnogo vremena, posvećenost i predanost, no pruža veliki prostor za eksperimentiranje, modifikaciju i na neki način je neizvjesna što je autoricu ponajviše i privuklo kada se njome počela baviti. Izložba Prirodni okoliš dio je njenog diplomskog rada i sastoji se od niza grafika napravljenih kombinacijom suvremenih i tradicionalnih grafičkih tehnika podijeljenih u dvije cijeline. Istraživanje prostora koji nas okružuje bilo je polazišna točka za koncipiranje ovog rada. Prirodni okoliš prema definiciji, skup je svih živih bića i nežive prirode koji se pojavljuju na nekom prirodnom staništu. Ono što autoricu posebno fascinira i privlači jest prostor lišen ljudskog utjecaja i ikakvog estetskog predznaka, zapušteni pejzaži, neživa priroda i praznina, svojevrsna tabula rasa, koje vidi kao temelj i podlogu za kreativno izražavanje i nadograđivanje. U prvoj cjelini pronalazimo pozadine s motivima iz biljnog i životinjskog svijeta te svakodnevice dok se u drugoj cjelini ističu arhitektonski prikazi. Sam proces rada tekao je u nekoliko faza: prva je bilo prikupljanje fotografija „praznih“ prostora. Kroz istraživanje došla je do NASA-inih fotografija površine mjeseca koje je odlučila koristiti kao podlogu. U sljedećoj fazi je neke od tih fotografija digitalno obradila i modificirala a potom je u njih umetala crteže. Ti crteži su digitalno skicirani i stilizirani. Zatim su te obrađene fotografije tehnikom UV-tiska otisnute na grafičke ploče koje je umjetnica dalje manualno obrađivala klasičnom grafičkom tehnikom aquatinta. Zahtjevnost, preciznost, i vremenska posvećenost su pojmovi kojima možemo opisati grafiku kao praksu, a čistoća i jednostavnost ono što krajnjem produktu daje vrijednost i što ga krasi. Dajana ovu tradicionalnu umjetničku disciplinu vješto koristi i putem eksperimentirajući uspješno pretvara svoje ideje i umjetničke koncepte u djela.


 

Dajana Džafo rođena je 1988. godine u Splitu. Po završetku srednje Škole likovnih umjetnosti u Splitu upisuje Filozofski fakultet u Splitu, a 2013. stječe titulu prvostupnice Povijesti umjetnosti i Filozofije. Iste godine upisuje Umjetničku akademiju u Splitu gdje 2019. diplomira sa zvanjem Magistra edukacije Likovne kulture i likovne umjetnosti sa specijalizacijom iz grafike u klasi profesora Edvina Dragičevića. Od 2019. godine članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika. Voditeljica je nekoliko umjetničkih projekata i radionica. Do sada je realizirala jednu samostalnu i sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi.


 

KUSTOSICA:
Ivana Vukušić

KUSTOSICE PROGRAMA NMG:
Ivana Vukušić, Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković

DIZAJN:
Nikola Križanac

PRIJEVOD:
Katarina Duplančić

POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić

DONATORI:
Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija

MAVENU PODRŽAVA: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

ZAHVALE:
KUM, PDM, HULU, MKC


 

FB event

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=95086

http://infozona.hr/news/dajana-dzafo-izlozba-kocka/10977?fbclid=IwAR3f-kv5PrECmai__pw-TR0XN1azqELfxoa7bGCulwrr-O1oJ2krnkKheNo

http://pdm.hr/izlozba-dajana-dzafo_prirodni-okolis/?fbclid=IwAR2lj97bO0_SYp41J8xJQ5gqkVKLGGXxPLqrIx92fK9yV7UehcOmWcxQLGw