NMG@PRAKTIKA: Alma Štrkljević, Josipa Krolo // Crta – Akt

OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 21. veljače 2019. u 20:00h

NMG@PRAKTIKA, Klub KOCKA, Dom mladih Split, Ulica slobode 28
Izložba je otvorena do 20. prosinca svakim danom od 20 do 22 h.

Fotografija. Trenutak uhvaćen u protoku vremena. Memorija. Platno za ideju. Spontanost i plan, eksperiment i znanje, igra i predanost, elegancija i kaos, svjetlost i sjena… tok misli i kontrastnih asocijacija mi se pretače na papir dok se prisjećam razgovora s Josipom i Almom. Ovaj tekst nije nastao lagano kao što sam mislila da bi mogao. Dugo sam se razmišljala kako ga započeti i složiti. Pitala sam se što je k tomu tako? I zaključila da se u pozadini krije nesigurnost da kvalitetno prenesem jačinu doživljaja i vrijednost toga što me se dojmilo slušajući njih kako poletno pričaju o procesu i nastanku ovog rada. I shvatih da sa iskrenošću nikad nisam pogriješila. Pisati ću iz duše, ne čekajući inspiraciju. Tako je i nastao ovaj uvodni pasus koji upravo čitate.
Umjetnost je u suštini jednostavna. Kao i naslov rada ove izložbe. U oku promatrača se iskra ili pojavi ili ne. Moja oba su zaiskrila dok sam ih slušala kako nadopunjavaju rečenice jedna drugoj pričajući mi o procesu nastanka fotografija s kojima se predstavljaju prvi put u Splitu. Kažu cure da ne vole dugačke, pretenciozne i hermetičke predgovore izložbama. Oko toga smo se složile. Ne volim ni ja, zato i pišem ovo s dozom intimnosti i senzibiliteta. Dobro, možda će tekst na kraju biti nešto poduži, no pokušat ću sažeti o čemu se tu točno radi, a sam doživljaj prepuštam vama gledaocima.
Serija aktova u mediju digitalne fotografije sažetih pod nazivom Crta-akt, nastala je iz ideje za ispit koji je Alma imala na fakultetu dok je bila studentica. S obzirom da su bliske prijateljice i prethodno su surađivale, zamolila je Josipu da joj pozira i iznijela ideju da ne bude samo model, već da sudjeluje u kreaciji na način da ocrta vlastito tijelo, s obzirom se Josipa bavi slikarstvom. Namjera je bila da se takvim postupkom ocrta oblik, a tijelo kao takvo neutralizira. Pronalazeći inspiraciju kod raznih umjetnika, npr. u umjetničkoj fotografiji Edwarda Westona, u „Plesnim krivuljama baziranim na plesu Palucce” Wasilly Kandinskoga, u koloritu Bauhausa i sl., autorice su se poigrale oblicima, odnosima svjetla i sjene, kontrastima, volumenom, formom, geometrijom itd. Tijelo je postalo platno, a objektiv kist. Ono što su htjele istaknuti je linija koja mijenja oblik dok se tijelo kreće. Upravo zato su aktovi dekapitirani, kako bi se tijelo lišilo semantičkog biološkog značenja i pretvorilo u skulpturu, dok je crna pozadina dodatno naglasila oštrinu ruba i jasnoću linije. Kako autorice navode: Ispitujući mogućnosti položaja tijela hvatamo njegovu skulpturalnost čija se forma promatraču dodatno objašnjava potezima kista.
Međusobno povjerenje i eklektičnost u promišljanju iznjedrili su svojevrsni intimni performans dviju umjetnica koji je postao platforma za nadogradnju i nastavak rada. Ove fotografije su trenutačan rezultat koji su polučile kroz uživanje u procesu rada bez ograničenja. Samo jedan bljesak, cilj ispunjen. No put su tek počele tabati zajedničkom koracima. Opcije za istraživanje su tek otvorene. Kako Alma kaže: “Cijeli život je istraživanje, ne bojim se da moram doći do nečega.”

KUSTOSICA:
Ivana Vukušić

KUSTOSICE PROGRAMA NMG:
Ivana Vukušić, Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković

DIZAJN:
Nikola Križanac

POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE:
Tihana Mandušić

DONATORI:
Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija

MAVENU PODRŽAVA:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

ZAHVALE:
KUM, PDM, HULU, MKC

Facebook event

kulturpunkt.hr/content/ostrina-ruba-tijela

klfm.org/alma-strkljevic-josipa-krolo-crta-akt/

pdm.hr/alma-strkljevic-i-josipa-krolo-crta-akt/