NMG@PRAKTIKA: Adela Jušić // izložba Eto nam žena + predavanje

Adela Jušić // izložba Eto nam žena + predavanje

OTVORENJE: 19. svibnja u 19 sati

TRANJANJE IZLOŽBE: 19. – 25. svibnja 2016.

 

NMG@PRAKTIKA

Galerija PRAKTIKA

Dom mladih

Ulica slobode 28, Split

RADNO VRIJEME: pon – pet 18 – 21 h

 

 

O RADU

 

 

“Ona je otišla u rat jer je rat značio slobodu. One su pale za slobodu. Eto nam žena! Eto nam žena! Željne smo rada i napora. Naš rad je naša dužnost. Ovo više nije borba gdje se lije krv, sad se lije znoj. Na rad idemo s pjesmom. Mi kad radimo, mi baš zapnemo.” 1

 

Jedna od najpoznatijih i najaktivnih umjetnica mlađe generacije s ovih prostora, Adela Jušić, u sklopu ciklusa izložbi NMG@PRAKTIKA kreirati će didaktički kolaž Eto nam žena na izvanjskom staklu zgrade Doma mladih. Rad se oslanja na istraživanje koje su Andreja Dugandžić i Adela Jušić radile u sklopu programa Šta je nama naša borba dala? Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, koje je rezultiralo kreiranjem online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije (http://www.afzarhiv.org).

Rad govori o promjenama politika spram žena, uspoređujući period početka Drugog svjetskog rata, kada su žene masovno mobilizirane u ratne redove i pozadinsku borbu, u sklopu Antifašistčkog fronta žena, u kojoj su sudjelovale na različite načine te poslijeratno sudjelovanje žena u izgradnji nove države i društva, posebno na dobrovoljnom radu, te velikom preokretu poimanja ženskog rada i doprinosa društvu koji se događa u 50-tim godinama 20. stoljeća, kada se žene ponovo pozivaju u svoje “prirodne” uloge majki, domaćica, odgajateljica i njegovateljica.

Ovim periodom, odnosno temom, Adela Jušić se kroz svoj umjetnički i aktivistički rad bavi već godinama, jer se radi o kratkom povijesnom razdoblju kada žene sa ovih prostora po prvi put u ulaze u javni i politički život na velika vrata, koja su im do tada bila zatvorena uslijed opresije patrijahalnog drušva. Do danas se ovakav masovan i značajan društveni i politički iskorak nije ponovio.

U sklopu gostovanja autorica u Splitu, Adela Jušić i Andreja Dugandžić održat će i predavanje o svom radu na projektu online Arhive, a izložba će biti popraćena glazbenim performansom lIvane Dizdarević.

 

 

1 – Narativni dio rada preuzet je iz dokumenata koji se nalaze na Arhivu antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije (http://www.afzarhiv.org)

 

 

O AUTORICAMA

 

Adela Jušić rođena je 1982. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007. i magistrirala Ljudska prava i demokraciju u Jugoistočnoj Europi na Univerzitetima u Sarajevu i Bologni 2013. Članica je i jedna od osnivačica Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. Izlagala je na oko 100 međunarodnih izložbi, dobitnica je nagrade YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Oktobarskog salona 2013. Sudjelovala je na brojnim rezidencijalnim programima za umjetnike/ce (ISCP, New York, i.a.a.b. Basel), te bila sudionica mnogih radionica i panela (na London School of Economics, Royal College of Art London itd.)

 

Andreja Dugandžić rođena je 1978. u Sarajevu. Završila je studij Antropologije u Utrechtu, te magistrirala Ljudska prava i demokraciju u Jugoistočnoj Europi, Univerzitet u Sarajevu i Bologni, 2004. godine. Proteklih deset godina aktivna je na kulturno-umjetničkoj sceni u Bosni i Hercegovini i regiji kao producentica, organizatorica, umjetnica i aktivistkinja. U umjetničkom radu koketira sa različitim formama, koristeći se narativom kao osnovnim sredstvom izražavanja. Osnivačica je CRVENE, gdje radi od 2010. godine. Godine 2012. s Ilvanom Dizdarević osniva duo Black Water and her Daughter.

 

Ilvana Dizdarević / Elle. M rođena je 1982. u Sarajevu. Dugi niz godina bavi se eksperimen-tiranjem s glazbom i DJ-anjem. Njen prvi javni nastup bio je line up s sarajevskom progresivnom feminističkom grupom Starke u sklopu V day-a. Eksperimentirajući s zvukom industrije, prirode, mašina i zvukovima svakodnevnice, ona prevodi emociju u ritam, pregovarajući frekvenciju, boju i autentičnost zvuka s intenzitetom javnog iskustva. Njeni nastupi određuju se kao minimal, deep, techhouse, ali ona eksperimentira i s popom, punkom i new wave synth popom. Godine 2012. s Andrejom Dugandžić osniva duo Black Water and her Daughter.

 

 

KUSTOSICA I AUTORICA TEKSTA: Natasha Kadin
DIZAJN: Nikola Križanac
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović
POSTAV I DOKUMENTACIJA IZLOŽBE: Tihana Mandušić
AUTOR FOTOGRAFIJA: Almin Zrno
DONATORI: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Split
ZAHVALE: KUM, MKC

 

Facebook event: NMG@PRAKTIKA_Adela Jušić: Eto nam žena

 

http://www.kulturpunkt.hr/content/antifasisticka-borba-kao-i-njeno-arhiviranje-nema-kraj

http://vizkultura.hr/eto-nam-zena/

http://www.gay.hr/forum/70596/eto-nam-zena-u-splitu/

http://www.culturenet.hr/default2.aspx?id=70691

http://pdm.hr/eto-nam-zena/

http://infozona.hr/news/eto-nam-zena-u-domu-mladih/9081

http://www.libela.org/najave/7502-eto-nam-zena-u-splitu/

http://fbl.ba/izlozba-adele-jusic-eto-nam-zena-u-domu-mladih-u-splitu/

http://www.voxfeminae.net/vijestice-list/najave/item/10013-izlozba-adele-jusic-eto-nam-zena-i-predavanje-u-galeriji-praktika

http://www.gosucker.com/1/Hrvatska/0/47/Ostali-portali/323/Libelaorg/Eto-nam-zena-u-Splitu-1419146.html

http://m.seecult.org/kalendar/d/2016-05-19P1D

http://split.com.hr/novosti/kultura/adele-jusic-izlaze-u-galeriji-praktika

Slobodna Dalmacija - Adela Jušić intervju