NMG@PRAKTIKA 2021 – poziv umjetnicima i kustosima

Udruga Mavena – 36 njezinih čuda poziva umjetnike (s naglaskom na mlađe autore, studente i umjetničko – kustoske suradnike na početku svoje profesionalne karijere) da se prijave na natječaj za izlaganje, a kustose da se prijave na natječaj za kuriranje u 2021. godini u sklopu ciklusa izložbi i popratnog programa NMG@PRAKTIKA. Rok za prijave je 15. srpnja 2020.

Poziv umjetnicima otvoren je za prijavu samostalnih ili skupnih izložbi, akcija, performansa, interdisciplinarnih projekata i kustoskih koncepcija s naglaskom na novomedijske projekte i izložbe koje će biti odabrane kao dio programa NMG@PRAKTIKA u prostorima galerije u sklopu kluba Kocka, Doma mladih ili javnim gradskim prostorima grada Splita u 2021. godini. Također je moguće prijaviti izložbe u formi koncepta/skice za koje je u tom slučaju potrebno specificirati troškovnik za eventualno (su)financiranje produkcije radova.

PRIJAVNICA ZA UMJETNIKE: https://forms.gle/S62MJoEVZKNUYeqy8

Kustosi koji se prijavljuju samostalno ne trebaju predavati novu koncepciju već izbor iz dosadašnjih tekstova/koncepcija kako bismo stekli uvid u područje interesa i stil pisanja. Ukoliko nemaju dosadašnjeg iskustva i na početku su svoje profesionalne karijere mogu odabrati neku aktualnu izložbu ili novomedijski projekt te ga obraditi u tekstu (do jedne i pol kartice). Ukoliko budu odabrani radit će na jednoj ili više izložbi/projekata u sklopu programa NMG@PRAKTIKA u 2021. godini. Rad kustosa biti će honoriran.

PRIJAVNICA ZA KUSTOSE: https://forms.gle/Tu7SD5u7LW4WYLVW9

Prijave će razmatrati stručni žiri u sastavu: vizualni umjetnik i kustos Vedran Perkov, producentica i kustosica Natasha Kadin, vizualna umjetnica i kustosica Tina Vukasović Đaković, vizualna umjetnica Tihana Mandušić i dizajner Nikola Križanac.

Rezultati natječaja biti će objavljeni najkasnije do 1. rujna 2020. godine na web stranici Mavene, te će prijavitelji_ce biti obaviješteni mailom. Nepotpune, nepravilno ispunjene i zakašnjele prijave neće se razmatrati.

NMG – Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Domu mladih u Splitu. 2021. će biti deveta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od 60 samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

NMG@PRAKTIKA ARHIVA:
http://mavena.hr/category/nmg/

NMG@PRAKTIKA KATALOZI:
2016 – 2018: http://mavena.hr/wp-content/uploads/2019/10/MAVENA_KATALOG_2019_compressed.pdf

2013 – 2015: http://mavena.hr/wp-content/uploads/2016/01/NMG@PRAKTIKA-2013-2015.pdf

Ovaj program provodi se u suradnji s Koalicijom udruga mladih, Multimedijalnim kulturnim centrom Split, Platformom Doma mladih, Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika i Umjetničkom akademijom u Splitu, a financira se putem javnih natječaja Ministarstva kulture RH i Grada Splita. Rad udruge Mavena podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na
mavena@mavena.hr.