L’amour fou

« To što sam volio, bez obzira jesam li sačuvao ili nisam – voljet ću uvijek.»

 

A. Breton L’amour fou

 

Autori / izvođači_ Boris i Natasha Kadin

Video / animacija_ Tihana Mandušić

Produkcija_ Mavena-36 njezinih čuda, Alliance Francaise de Split

Praizvedba_ 2. lipnja 2007 Kazalište lutaka Split u sklopu Dana francuske kulture u Splitu

 

Multimedijalni projekt «L’amour fou» rađen je po dvama djelima začetnika nadrealizma Andre Bretona; «Nadja» (1928) i «Luda ljubav» (1937). Priča je to o ženi koja je zaista postojala i koja je, nakon kratke ali burne avanture s vođom nadrealističkog pokreta, završila u umobolnici do kraja života, a on roman koji tada piše naziva njezinim imenom «nade nadstvarnog». Breton, naime, biva zapanjen vidovitošću, vizijama, zaigranim i nepokorivim duhom te lijepe, mlade i krhke žene. Divi se toj «lutajućoj duši»-kako Nadja samu sebe naziva, toj nadrealnoj ženi-mediju, čarobnici kadroj da usredotoči na sebe nadrealističku težnju za čudesnim. Udivljenje što ga Breton gaji prema toj «najjadnijoj od svih žena i od svih najslabije branjenoj» ipak nije bilo dovoljno da on može do kraja prihvatiti i ljubiti jedino biće koje utjelovljuje smisao njegove potrage.

 

Ovaj projekt prikazuje kraj te ljubavne priče, odnosno ženu zatvorenu u četiri zida umobolnice i smještenu tamo do smrti, koja još uvijek nalazi smisao u svojoj ljubavi i koja ČEKA ljubljenog muškarca da dođe.

Dvoje performera je razdvojeno platnom koje se koristi za sjene, kao i za projekcije animacije i videa. Projekt je podijeljen na dva prizora: prizor Nadje i prizor Bretona. L’amour fou obuhvaća različite vrste umjetničkih praksi kombinirajući body art sa multimedijom, teatrom sjena, monodramama, interakcijom sa publikom, te zvukovnim podražajima koji prizivaju osjete djetinjstva, ljubavi i ludila.

 

Kroz ovaj projekt propitujemo ljubav samu i načine na koji se manifestira odnos izmedju dvoje ljudi. Projekt govori o porazu teoretskog uma, koji gubi kompentenciju oko pitanja ljubavi, a kroz to i o kukavičluku oca nadrealizma ispred jedne mlade i krhke žene umjetnice. Projekt označava tu krajnju konzekvencu do koje može ići jedan odnos. Osim toga projekt za svoju temu ima i kritiku društva koje izolira nadarene pojedinace zbog straha od njihove genijalnosti, hrabrosti i orginalnosti.

 

Trajanje: 45 min