NMG@PRAKTIKA: Dina Rončević

Nepoželjna snaha 2

 

Nepoželjna snaha je rad čiju ćete moći vidjeti samo dokumentaciju, prezentiranu na izložbi. Umjetnica i njezine asistentice provele su vikend u prostorima Kocke i tamo rastavljale mašinu Ranaulta 4.

Kroz proces dekonstrukcije upoznale su neke od osnovnih dijelova automobila i na vrlo konkretan način saznale kako izgledaju njihovi spojevi. Fizički posao, kojega ovaj rad podrazumijeva, djevojkama je omogućio da nauče kako svojim tijelima ili alatom svladati zadatke za koje je potrebna fizička snaga.

Teoretski su pak dio prošle tek u osnovama, svladale bazične elemente automobila i naučile ponešto o njihovoj funkcionalnosti.
 Nakon toga, ključni djelovi mašine, kao i dokumentacija samog procesa rada bili su postavljeni u galeriji Praktika.

 

O AUTORICI:

 

DINA RONČEVIĆ (1984, Zagreb) je multimedijalna umjetnica i filmska animatorica koja se kroz različite medije bavi temom socijalno konstruiranog rodnog identiteta u radovima koji su često performativnog karaktera. Završila je odjel tekstila u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu te 2010. diplomirala na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2009. završila je profesionalnu prekvalifikaciju za automehaničara u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu te tečaj Centra za ženske studije, a cjelokupno iskustvo sažela je u diplomski rad koji je predstavila na prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu 2010. Kao umjetnica je sudjelovala na brojnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu, a kao lutka animatorica radila je na više filmskih ostvarenja u tehnici stop i lutka animacije.

 

Ova izložba treća je iz ciklusa NMG @ PRAKTIKA koji prezentira mlade novomedijske umjetnike u organizaciji i produkciji udruge MAVENA i Koalicije udruga mladih, uz financijsku pomoć Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, HAVCa i Grada Splita, te logističku ispomoć MKCa i CIOSa.

 

Autori foto i video dokumentacije ove izložbe su Tihana Mandušić i Goran Škofić.