NMG@MKC: Arbyte 1.8

NMG@MKC: Arbyte 1.8
Galerija MKC, Dom mladih Split, Ulica slobode 28
OTVORENJE: četvrtak, 28. prosinca 2023. u 19h
Izložba je otvorena radnim danom od 18 do 20 h zaključno sa 11.01.2024.

O RADU:

Te “umjetnike” trebalo bi biti sram pojaviti se s takvim nekim zahtjevima.
Anonimni komentar na anketno pitanje “Treba li država plaćati umjetnike?”, 2023.

Ja bih vam rekla da je taj Dom omladine, da je to jedna rugoba u gradu. (…) To ne izgleda dom, to ne izgleda zgrada, to izgleda jedan kazamat, zatvor. Ono crnilo, ona fasada, pa to je jezivo vidit. Najbolje bi bilo to porušit. (…)
Telefonski poziv anonimne gledateljice emisije o Domu mladih,
Televizija Marjan, 1996.

Nakon održanog prosvjeda samostalnih umjetnika za povećanje mirovinskog koeficijenta, u ožujku 2023. godine, na “najčitanijem portalu u Hrvatskoj” osvanulo je anketno pitanje – treba li država plaćati umjetnike? U anketi je sudjelovalo preko 5000 ljudi od kojih je čak 65% poručilo kratko i jasno – ne treba! Poruke podrške zasjenili su zlobni i uvredljivi komentari nadmoćnije većine koja zrcali duh vremena u kojem umjetnici i kulturni radnici – tzv. paraziti države žive i rade. S druge strane, u trenucima gašenja velikih tvorničkih pogona podrška radnicima ne izostaje, stoga odsustvo solidarnosti s kulturnim radnicima upućuje samo na jedno shvaćanje – umjetnost nije rad, umjetnost je hobi. 

“Parazitirajući” prostor Doma mladih u Splitu članovi Arbajt Kolektiva nastavljaju propitivati odnos umjetnosti i rada. No, splitski kontekst zadaje drugačiji okvir za istraživanje jer je nemoguće zanemariti ulogu umjetničkog rada u dugotrajnom procesu reanimacije ovog betonskog diva. Premda je izvorno zamišljen kao Dom socijalističke omladine, ovaj golemi arhitektonski kompleks prepušten je propadanju sve do dolaska grupe entuzijasta koji su očistili prostor te organizirali razne koncerte i performanse. Prikladan prostor preduvjet je za djelovanje i rad umjetnika, a interijer ovog višenamjenskog kompleksa ispunjen je umjetničkim sadržajem upravo zahvaljujući umjetničkom radu. Izložba Arbyte 1.8 u središte postavlja dijalog umjetničke prakse Arbajt Kolektiva s povijesnim kontekstom prostora Doma mladih, ali i s aktualnim problemima splitske nezavisne scene. Koristeći upečatljive objekte s gradilišta kao mjesta mjerljivog rada, nastojimo umjetnički rad učiniti vidljivim kako bismo istaknuli društvenu ulogu umjetnosti i umjetnika. Hibridnim formatom predstavljanja uključujemo različite medije kao što su fotografija, video, akcija i performans, pri čemu ostavljeni ostaci intervencije tvore svojevrsnu instalaciju. Parole na zidovima koje potpisuje Arbajt Kolektiv u izravnom su sudaru sa zvučnom kulisom koja u obliku izjavnih rečenica isprepliće percepciju šire javnosti o umjetničkom radu, kao i ulozi Doma mladih u gradu Splitu. Na kraju s dozom humora, ali i ironije, postavljamo pitanje – koliko je umjetnika i umjetnica potrebno da se izgradi Dom mladih? I nisu li ga upravo oni sagradili?

Tena Starčević


O AUTORIMA:
Interdisciplinarna suradnja umjetnika i umjetnica okupljenih u Arbajt Kolektiv počinje 2021. godine, a u središte zanimanja postavljaju odnos umjetnosti i rada kako bi razbili mitove o romantiziranom pogledu na umjetnički rad koji karakteriziraju prekarni radni uvjeti. Kolektiv čine Šimun Stankov (izvedbeni umjetnik i začetnik ideje), Espi Tomičić (dramaturg, pisac), Una Štalcar-Furač (izvedbena umjetnica, koreografkinja), Branimir Štivić (novomedijski umjetnik), Tena Starčević (povjesničarka umjetnosti, kustosica) te Ivana Korpar (producentica). Arbajt Kolektiv koristi različite formate, poput umjetničkih intervencija u javnom prostoru, plesnih predstava, izložbi i slično, kako bi komunicirali probleme s kojima se susreće umjetnička scena u Hrvatskoj i šire.


KUSTOSICA: Tena Starčević
IZVOĐAČI: Šimun Stankov, Espi Tomičić
PRODUCENTICA: Ivana Korpar
POSTAV: ARBAJT KOLEKTIV, Jakov Leskur
KUSTOSI PROGRAMA NMG: Katarina Duplančić, Natasha Kadin, Vedran Perkov
DIZAJN: Nikola Križanac
PRIJEVOD: Katarina Duplančić
DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde
DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split
MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova
ZAHVALE: KUM, MKC, PDM 

FACEBOOK EVENT:
PRESS:
FLYER:
FOTO: