NMG@PRAKTIKA : Podsjetnici za budućnost

09. – 16.05.2024.

𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷𝗮 𝗸𝗹𝘂𝗯𝗮 𝗞𝗼𝗰𝗸𝗮
𝗗𝗼𝗺 𝗺𝗹𝗮𝗱𝗶𝗵 𝗦𝗽𝗹𝗶𝘁
𝗨𝗹𝗶𝗰𝗮 𝘀𝗹𝗼𝗯𝗼𝗱𝗲 𝟮𝟴

• OTVORENJE: četvrtak, 09. svibnja 2024. u 20h •

Izložba je otvorena radnim danom od 18 do 20 h

Izložba “Podsjetnici za budućnost,” kao konačni događaj ovogodišnje Kustoske škole u suradnji s Mavenom i Unseenom, konstruirana je oko ideje dijeljenja i međusobnog učenja, kao otvorenog prostora koji film istražuje kroz različite elemente – od istraživačkih metodologija, arhiviranja, restauracije, gledanja, slušanja, do spekulacija koje privremeno popunjavaju praznine u arhivima ili sjećanju. Prezentiranjem dijelova videozapisa, intervjua i plakata; printanjem dnevnika i fotografija; sudjelovanjem u zajedničkim kolažima i stvaranjem novog rječnika, stvaramo prostore za solidarnu praksu u filmu, temeljene na ideji kina kao događaja i prostora za (ponovno) susretanje.

Izložbu ćemo otvoriti 9.05. u 20 sati performativnim predavanjem Dine Pokrajac: “Resist,” She Said

Dina Pokrajac, Performativno predavanje: “Resist,” She Said

U performativnom predavanju “Resist,” She Said autorica stvara filmske montažne nizove, izvodi, i interpretira filmske slike i riječi kao artikulaciju moguće alternativne stvarnosti i njezinih postulata. Bez mašte, nema čemu se pobuna može nadati – s vremena na vrijeme, filmski medij postaje alat za dekonstrukciju onoga što nam je ponuđeno kao normalizirana priča o svijetu, a filmska projekcija postaje “oslobođeni prostor, deteritorijalizirani teritorij” (Getano i Solanas). Predstavljene autorice poput Valérie Massadian i Sarah Maldoror kreativno kanaliziraju svoj bijes kao oslobađajući i osnažujući čin razrješenja – jer “ako nemate dovoljno bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće” (Loach). Unatoč stalnoj krizologiji, tiraniji agresivnih algoritama, kriminalizaciji solidarnosti i neprekidnom mrmljanju govora o smrti, “otpornost se dogodila, i uvijek će se događati” (Verges).

Dina Pokrajac je filmska kritičarka, kustosica, urednica i prevoditeljica. Diplomirala je novinarstvo i politologiju na FPZG-u; doktorandica je na poslijediplomskom studiju kulturne antropologije na FFZG-u s temom o strategijama protu-sjećanja i arhivskim praksama u post-jugoslavenskim dokumentarnim filmovima. Radi u Restartu kao voditeljica Dokukina KIC i edukacijskog programa Masterclass. Umjetnička je direktorica Subversive Festivala, selektorica za ZagrebDox, i koordinatorica DOXXL programa. Bila je selektorica, producentica i programska suradnica na nizu interdisciplinarnih kulturno-umjetničkih i edukativnih projekata s naglaskom na filmu i kritičkoj teoriji (uključujući Kino na placu za [BLOK], Kinematografije otpora za MSU Zagreb, Film XX i Arteria za KIC). Uredila je više od 20 filmoloških i stručnih knjiga, sudjelovala je u brojnim međunarodnim žirijima i selekcijskim komisijama te održala niz predavanja i radionica. Predsjednica je Hrvatskog društva filmskih kritičara.

SUDIONICI

  • Kolektiv Yugantar, Indija
  • Hrvoslava Brkušić, Hrvatska
  • Margaux Chalançon, Francuska
  • Deva Pereda Areizaga, Baskija, Španjolska
  • Laura Alhach, Kolumbija
  • Jakob Krese, Slovenija
  • André Di Franco, Brazil
  • Sita Magfira, Indonezija
  • Anaís Córdova-Páez, Ekvador
  • Karla Crnčević, Hrvatska

IMPRESSUM

DIZAJN: Nikola Križanac

PRIJEVOD: Katarina Duplančić

DOKUMENTACIJA: Glorija Lizde

KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Vedran Perkov, Jelena Šimundić Bendić

DONATORI: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split

MAVENU PODRŽAVA: Zaklada Kultura nova

ZAHVALE: KUM, MKC, PDM